“Ez a baj az élettel. Sosincs elég ideje az embernek arra, hogy a plafont bámulva megpróbáljon rájönni, hogy mi történik vele.”

Leila Sales

 

Előző cikkemben sokat írtam arról, egy jó coach munkájához milyen fontos a jó önismeret. Honlapomon Téged is arra bíztatlak, ismerd meg jobban Önmagad. De mit is jelent ez? Miért jó az Neked, ha jobban megismered Önmagad?

A Wikipédián ez a definíció szerepel:

Az önismeret, önmegismerés egy olyan önmagunkra irányuló lelki folyamat, amely során megismerjük személyiségünk tulajdonságait, képességeit, szándékait, érzelmeinket, gondolatainkat és mindezek együttes működését.

Az önmegismeréshez szükség van őszinteségre, hogy be tudjuk vallani magunknak azokat az igazságokat is, amelyek bevallása fájdalommal jár.

Az önismereti folyamatot jó esetben önelfogadás követi.”

Ebben a bejegyzésben ennek a definíciónak a segítségével szeretném megismertetni Veletek, mit gondolok én az önismeretről.

Az önismeret számomra egy soha véget nem érő folyamat. Mindig lehet benne fejlődni. Egyszer elkezded, nem fogod tudni abbahagyni. 🙂

Az önismereti folyamat célja:

  • Jobban megismerd a saját tulajdonságaidat. Mit látsz Te? Mit látnak mások? Hogyan írnád le Magad? Ezeknek a leírásoknak a rendszerezése segít abban, hogy azt lásd, ki vagy Te valójában. Ne csak másokon keresztül érzékeld Magad, de ne is a saját ítéleteiden keresztül. Ne ítéld meg tulajdonságaidat, ne címkézd pozitívnak vagy negatívnak. Lásd meg és fogadd el Magad olyannak, amilyen vagy.
  • Ismerd meg a képességeidet. Tudd, mire vagy képes, hol vannak a határaid. Ezeket a képességeidet tanuld meg használni. Vedd észre, mi miatt nem engeded meg Magadnak, hogy kihasználd minden képességedet.
  • Ismerd fel valódi szándékaidat. Tudd, mi vezérel, amikor cselekszel. Vajon tényleg úgy szeretnél cselekedni, ahogy tetted, vagy egy berögzött minta gátol ebben? Érdemes ezt megnézni a mindennapok szintjén is és a nagyobb céljaiddal kapcsolatosan is.
  • Ismerd meg jobban az érzelmeidet. Tudd, mikor mi zajlik Benned és ez hogyan befolyásolja a mindennapjaidat, kapcsolataidat, az életedet.
  • Ismerd fel gondolataidat. Tudd, melyik valóban a Tiéd. Tudd azt is, hogyan befolyásolják életedet a gondolataid. Legyél tisztában azzal, hogy meg tudod változtatni azokat, amennyiben ez szükséges.
  • Ezek együttes működését átlátni néha nem egyszerű. Időnként nehéz kibogarászni, hogyan függnek össze a tetteink a gondolatainkkal, érzéseinkkel, szándékainkkal, képességeinkkel (vagy azoknak vélt hiányával), tulajdonságainkkal.

A Wikipédia leírásában szerepel az is, hogy bizony időnként nehéz bevallani magunknak őszintén azt, amit felismertünk. Nem szabad félni ettől. Engedd el a címkéket, könnyítsd meg az elfogadást számodra. Minden ember egyedi, egyedi a képességeinek, tulajdonságainak a kombinációja, így minden emberre egyformán szüksége van a világnak. 🙂

 

Szeretettel: Edit