Egyszerű karácsonyHajlamosak vagyunk túlbonyolítani az életünket. Vagy azért, mert hajszolunk valami “tökéleteset”, vagy pusztán azért, mert automatikusan végezzük a mindennapi tevékenységeinket és nem gondolunk bele, hogy mit tudnánk megváltoztatni, hogy lazábbak, könnyebbek legyenek a napjaink. Ha nem szeretsz sokat olvasni, vagy mosogatás közben van időd meghallgatni, akkor itt a bejegyzéshez kapcsolódó videó: egyszerűbb napok

Gyorsan nézzük a Karácsonyt, mert már nagyon közel van.

Az első tippem: ne akarj mindent Te csinálni és pláne ne tökéletesre. Könnyű mondani, igaz? Jusson eszedbe, elvitelre lehet étteremből rendelni. 😉 A gyereked arra nem fog emlékezni, tiszta volt-e az ablak, de az érzés (mindannyiótoknak), hogy béke és lelassult, közös időtöltés volt, megmarad.

Nem kell mindent 24-re hagyni. A fagyasztóból felolvasztott étel is finom. Ha előtte nap díszítitek a lakást, fát, vagy még előbb, akkor is örlni fogtok. Sőt, ha nyugodt leszel, még jobban. Vannak gyerekek, akiknek szintén sok, ha minden izgalom ugyanaznap történik, ezért hisztisebbek, türelmetlenebbek lehetnek. Bátran változtass a szokásokon, hagyományokon úgy, hogy az Titeket szolgáljon!

Egyszerű, meghitt pillanatokat közös énekléssel, rajzolással, meseolvasással… is lehet szerezni. Ezekhez csak Ti kelletek. 🙂

 

Most nézzük, a hétköznapokat, hosszabb távú változásokat.

Miért foglalkozz ezzel, mikor így is éppen elég leterhelt vagy? Pont azért. Valóban nehéz új szokásokat bevezetni, pláne kisgyerekkel, akik mellett folyamatos a változás (már nem alszik kétszer napközben, most fogzik, most beteg…), mégsem lehetetlen.

Bizonyos rutinokat célszerű bevezetni, mert az állandóság növeli a biztonságérzetünket (a gyermekét is) és csökkenti a mentális terheket (kevesebb dolgot kell kitalálnod, ha tudod, hogy pl. minden hétfőn a nagyiékat látogatjátok, kedden a játszóteret…).

Fontos, hogy a beépíteni kívánt szokások alkalmazkodjanak a saját értékrendetekhez. Ne azért kezdj el valamit, mert Gizi néni azt mondta, bezzeg az én koromban…! Kezd el azért, mert a baba-mama klubon, vagy az Anya dédelgetőn 😉 valaki azt mesélte, hogy ez nagyon bevált nekik és Te is szívesen kipróbálnád. Aztán három lehetőség áll fent:

  • beválik, tök jó, élveztik
  • nem válik be, mert Ti mások vagytok, keresel mást
  • nem válik be, mert még a Te gyerkőcöd pici hozzá, most nem aktuális Nektek, később újra kipróbáljátok

Fontos, hogy ne kudarcként éld meg, ha nem tudsz szuper napi rendet tartani. Elárulok egy titkot: senkinek nem megy. És az is rendben van, ha Te sokalsz be és tartasz egy lazább napot, hetet és elengeded a rutinjaitokat.

 

Kívánok Áldott Ünnepeket és sok szép, meghitt pillanatot!

Szeretettel, Edit

 

Kép forrása: Pexels from Pixabay