Hamarosan itt a Karácsony. Ilyenkor szaporodnak a kérdések, mit vegyünk a gyereknek, hogy beszéljük meg a nagyszülőkkel, hogy ne vegyenek olyan, annyi játékot, édességet… Erről a két témáról beszéltem egy élő videóban, most pedig leírom azok számára, akik alvó gyerek mellett szeretnek böngészni. 😉 A videót ide kattintva megtaláljátok: https://youtu.be/CPTYdB8l4YM

 

Kezdjük azzal, milyen ajándékokat lehet venni, vagy esetleg készíteni. Csak néhány gondolatot, szempontot fogok felsorolni, hiszen végtelen a lehetőség és minden korosztályra, érdeklődési körre, minden család értékrendszerét is figyelembevéve lehetetlen egy bejegyzésben reagálni.

 

Most nézzük az ötleteket: 

  • alapanyagok kézműveskedéshez (papír, festék, zsírkréta, gyapjú, fonal, faanyag…) 
  • élmény és akár egy ahhoz kapcsolódó kézzel fogható apróság (Hogy könnyebben érthető legyen, leírom, nálunk idén mit kapnak a gyerekek a családban: kalóz táborra jöhetnek hozzánk a nyáron. Nálunk nyaralnak és az udvaron kalózos játékok lesznek, kalózos dolgokat alkotunk. A kézzel fogható dolog pedig egy szemtakaró lesz.)
  • könyv
  • játék: tartós, akár többféleképpen is lehessen vele játszani
  • fejlesztő játék: kisebb korban, még ovisoknak is, nagyon jók a nagymozgást fejlesztő játékok (hinta, mászást, kúszást ösztönző játékok…)
  • bármit veszünk, figyeljünk arra, hogy a gyermek életkorának megfelelő legyen, hogy ne okozzon csalódást

 

Ha már tele vagy ötletekkel és azt is tudod, minek örülnél / örülnétek, de azt nem tudod, ezt hogyan kommunikáld a család felé, akkor olvass tovább! 🙂 

 

Először is, pontosan legyél tisztában azzal, mit, miért szeretnél, vagy nem szeretnél. (Ha csak azért, mert valamelyik könyvben olvastad, és nem teljes, saját elszántsággal állsz ki az ügy mellett, kiszimatolják és tovább fog tartani a vita, könnyebben lágyulsz el.) 

Vond be a párodat is! Ketten együtt sokkal erősebbek vagytok és ráadásul nem érzed azt, mindenkivel szemben állsz. 

 

Ez most kicsit úgy hangozhat, mintha háborúban állnátok, de az a tapasztalatom, ezt meg is tudjuk így élni. Sokszor tehetetlen dühöt, csalódottságot érzünk, amikor szeretnénk közös elvek mentén nevelni a gyermekeket, de folyton falakba ütközünk. A Karácsony, főleg a mostani, feszültségekkel teli (és már kimerültebbek is vagyunk, hiszen sokan még a tavaszi karantént sem pihentük ki) hajlamos felerősíteni ezeket az érzéseket.

Ezért fontos, hogy most még tudatosabban kommunikáljunk, tervezzünk és készüljünk az ünnepekre.

 

Amit még tenni tudsz: ne eleve azzal kezdj egy beszélgetést, hogy mit ne csináljanak. Kicsit hangolódjatok egymásra és utána könnyebb lesz higgadtan beszélgetni.

 

Gondold végig, miben jó, mit szeret csinálni az a családtag, akitől éppen kérni szeretnél. Sokkal hatékonyabb megoldás, ha az erősségeit kiaknázva kérsz valamit, mintha tiltani kezdesz.

 

Ha mégsem sikerül olyan megoldást találnotok, ami mindkettőtök számára elfogadható, tarts észben, TE vagy az édesanya, a háztartást te vezeted, így jogod van nemet mondani.

 

Kívánok áldott, békés készülődést!

Szeretettel, Edit

 

 

Kép forrása: Ирина Безмен from Pixabay