A személyiségfejlesztés és az önismeret fejlesztése szorosan összefügg. Ahogy fejleszted a személyiséged részeit, úgy fogsz egyre többet megtudni Önmagadról, úgy fogsz tudni egyre többet kihozni Önmagadból.

A személyiséget a különböző pszichológiai irányzatok másként határozzák meg. Több definíciója is létezik. Én most egy definíciót hoztam, hanem egy ábrát. Ez a fa jól mutatja, milyen részei vannak a személyiségünknek és hogyan tudjuk fejleszteni azokat.

A gyökér szintjén láthatjuk a velünk született részeinket. Ilyen a vérmérsékletünk, testalkatunk, ösztöneink, adottságaink. Ezek nem megváltoztathatók. Ezek azok a részeink, amiket időnként korlátokként is megélhetünk, de ezek a részeink tesznek minket egyedivé. Ha elfogadjuk és megmutatjuk valódi Önmagunkat, akkor olyat adhatunk a világnak, amit csak mi tudunk.

A törzs szintjén azokat a részeket látjuk, amelyek tanulás (képzés, oktatás) segítségével fejleszthetőek. Ilyenek a képességeink, készségeink, jártasságunk, ismereteink. Amikor beülünk az iskloapadba, elvégzünk egy képzést, bármilyen gyakorlati, elméleti tudásra szert teszünk, akkor a “törzsünket” erősítjük tovább.

A lombkorona szintjén található az ízlés, az értékrend, a szokások, a példaképek, a meggyőződés. Ezeket szintén tanulás útján tudjuk fejleszteni, de itt a nevelés és a tapasztalat az, amit használhatunk. Már nem elég elvégezni egy tanfolyamot, már ki kell lépni a világba, hogy tapasztalatokat gyűjthessünk róla, így tudjuk alakítani az ízlésünket, értékrendünket… Ide tartoznak a szülői házból hozott értékek, szokások. Amiket bizony időnként érdemes újra számbavenni és esetleg átalakítani. Ebben segíthet, ha minél több tapasztalatot szerzünk Önmagunk és a világ működésével kapcsolatban.

Minél inkább tisztában vagyunk azzal, hogyan néz ki a mi fánk, és milyen fára vágyunk, annál könnyebb lesz elérni azt. De a vágyunknak reálisnak kell lennie. Ha a gyökerünk egy fenyő, akkor ne akarjunk almafák lenni.

Szeretettel: Edit

 

Kép forrása: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/nyomdaipar/muszaki-palyak-vilaga/a-palya-es-a-szemelyiseg/az-emberi-szemelyiseg