Mindannyian szeretnénk boldogok lenni. Arról már többször írtam, szerintem hogyan lehet ezt elérni. Most nézzük meg, mit mondanak róla mások. Hoztam Nektek 5 TED előadást a témában. A címek angolul vannak, de mindegyik előadáshoz van magyar felirat. A teljes videókat a címükre kattintva találod meg. Ezek rövid, 25 percnél rövidebb előadások. Érdemes időt szakítani rájuk. A sorrend nem rangsor. SZámomra mindegyik adott újat, érdekeset, hasznosat.

Ezt a videót akkor ajánlom, ha szereted egy kicsit távolabbról megközelíteni a dolgokat. Az előadó Howard Moskowitz tanulmányairól, kutatásairól beszél. Ő volt az, akinek az ötlete alapján forradalmasították a spagetti szószok piacát. Ő jött rá, hogy nem egy tökéletes ételt, vagy italt kell keresni a gyártóknak, hanem többet. Felhívja a figyelmet az emberek sokszínűségére. Több elgondolkodtató eredményre jutott, amelyet Malcolm Gladwell érdekes és humoros formában oszt meg velünk.

 

Matthieu Ricardot a világ legboldogabb emberének tartják. Nepálban élő, francia, buddhista szerzetes. Ő azzal kezdi az előadását, hogy tisztázza, mi az a boldogság. Hiszen mindenki azt keresi, de kevesen vannak tisztában vele, hogy mi az. Sokan keverik az élvezettel. Ő inkább “jól-lét”-nek nevezi, ami a derű és az elégedettség mély átérzése, egy állapot. Ahhoz, hogy ezt az állapotot fenntartsuk, erős belső feltételekre van szükség. Hogy ezt hogyan tudod elérni az elmetréningDa segítségével, arról is beszél előadásában. Ez az előadás nem csak érdekes, de szórakoztató is.

 

David Steindl-Rast, szerzetes és valláskutató, is azzal indít, hogy mindenki boldog szeretne lenni. Csak az különbözik, hogyan képzeljük el a boldogságot. Ő azt mondja, a boldogság gyökere a hálában rejlik. A lényeg, hogy a hálával átszőtt életet tudjunk élni. Azt is elárulja, hogy lehet ezt elérni.

 

Csíkszentmihályi Mihály Európában élte át a II. világháborút gyermekként. Az akkor és ott átéltek miatt kezdett el foglalkozni azzal, hogy mitől válik egy élet érdemessé arra, hogy megéljük. Sokat olvasott, majd megismerkedett a pszichológiával és végül az USÁ-ban azt is tanult. Rengeteg kutatást végzett a boldogság és a vagyon kapcsolatáról. Azt találta, ha az alapvető szükségletek kielégülnek, a több pénz nem hoz több boldogságot. De akkor mi? Nézd meg a videót! 😉

 

Szerinted kik a boldogabbak, azok, akik nyertek a lottó, vagy azok, akik deréktól lefelé lebénultak? Előállíthatunk magunknak mesterségesen boldogságot? Akkor is olyan boldogok leszünk, mintha természetesen érnénk azt el? Izgalmas kísérletek, rendkívül tanulságos eredmények.

 

Jó szórakozást kívánok!

Szeretettel: Edit

 

Kép forrása: pixabay.com