Múlt héten írtam arról, mi is az az önismeret. Most adok 5 tippet, hogy fejleszthesd magad ezen a téren.

  1. Gondolod végig, ki vagy Te? Mi határoz meg téged? A szerepeid, a tulajdonságaid, a tetteid, cselekeid, a szokásaid? Az érzések, amik benned laknak? Írj le mindent! Most nézd át a listádat. Csak azt hagyd fent, amiről úgy gondolod, tényleg meghatároz Téged. Ne ítéld meg magad. Ne címkézd jónak vagy rossznak. A lényeg az, lásd ki is vagy valójában
  2. Kérdezz meg másokat is, ők milyennek látnak Téged! Vesd össze a saját listáddal!Változik valami Benned ennek hatására? Írd le! Figyelj az érzésedire is közben. Milyen érzés hallani mások véleményét? Kiket kérdeztél meg? Barátokat, rokonokat, kollégákat? Minnél több információt gyűjtesz, annál reálisabb lesz a kép.
  3. Meditálj! Figyelj a belső hangjaidra, képeidre. Figyelj a légzésedre, gondolataidra, érzéseidre. És most se ítélkezz! Az is fontos, ne ragadj le túl sokáig egy gondolatnál, érzésnél. Hagyd, hogy áramoljanak.
  4. Alkoss, kreatívkodj sokat! Egyrészt fejleszti a kreativitásod, szebbé teheted a környezetedet és jobb lesz benne élned. Ráadásul ha jól elmerülsz benne, olyan lesz, mint egy jó meditáció.
  5. Legyél minnél többet “csendben”. Amikor akad néhány szabad perced, ne kapd elő a telefonod, könyved rögtön. Ne akarj mindig csinálni valamit. Szánj időt arra is, hogy csak vagy. Figyelheted közben a külvilágot, figyelheted magadat. Érzékeld a pillanatot akkor és ott!

Jó gyakorlást kívánok!

Szeretettel: Edit

 

Kép forrása: pixabay.com