Az előző bejegyzésben megismerhetted az érzelmi intelligencia fogalmát, illetve részeit. Most és a következőkben pedig a fejlesztésére fogunk koncentrálni. Egy bejegyzésbe sűríteni sok lenne mindent, így most egy négy részes sorozat első részét olvashatod. A mai téma a tisztelet és annak fejlesztése.

Először is gondold végig, mit jelent számodra a tisztelet?

Tiszteljük Önmagunkat és másokat is. Önmagunk tisztelete az önbecsülésünk.

Először növeljük azt. Már csak azért is, mert csak abból tudunk adni, amink van.

 • Vegyél elő papírt, tollat! Készíts két oszlopot. Az első tetejére írd fel: “Ki vagyok én?”. Ide írd fel az értékes tulajdonságaidat. (Pl.: megbízható, rugalmas, figyelmes). Ez fogja növelni az önbecsülésedet. A következő oszlopba ezt írd: “Mit értem el?” (pl.: nyelvvizsga, sport, művészeti eredmény). Ez a magabiztosságodat erősíti. Azt fontos kiemelni, az amit teszel, nem egyenlő azzal, aki vagy! Ha önmagadtól nem tudsz elég hosszú listát írni, kérj segítséget barátoktól, családtagoktól.

Mások tisztelete: ahogy szétválasztottad saját magad a tetteidtől, szét kell választanod másokat is az ő tetteiktől. Az ő személyisége sem egyenlő a cselekedeteivel! A viselkedést lehet kritizálni, a személyiséget nem! Ez minden kapcsolatban nagyon fontos!

 • Most idézz fel egy helyzetet, amikor valakit kritizáltál. Megvan? Akkor emlékezz vissza arra, hogy
  • mit éreztél akkor?
  • mit gondoltál akkor?
  • mit tettél?
 • vegyél elő egy lapot és tollat. Készíts két oszlopot. Az egyikbe a másik tulajdonságait írd, a másik oszlopba a tetteit, amikkel akkor megbántott, vagy nem értettél egyet.
 • Gondold ezt végig legalább három személlyel kapcsolatban.
 • Most azokat, amiket a tulajdonságok oszlopba írtál, a következő módon írd át a cselekedetek oszlopba: megbízhatatlan -> abban a helyzetben (itt pontosíts) megbízhatatlanul viselkedett.
 • Akkor dolgoztál jól, ha a tulajdonságok oszlopból mindent kihúztál.

A következő bejegyzésben a tudatossággal fogjuk folytatni.

Szeretettel: Edit

 

Felhasznált irodalom: Felhasznált irodalom: Stephen Neale, Lisa Spencer-Arnell és Liz Wilson: Érzelmi intelligencia coaching; 96.-106. oldal

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/aut%C3%B3-kommunik%C3%A1ci%C3%B3-besz%C3%A9lget%C3%A9s-3100980/