Egyre gyakrabban beszélnek az érzelmi intelligenciáról. Vekerdy Tamástól már többször hallottam, olvastam, hogy ahhoz, hogy a gyerekek később megállják az életüket, az érzelmi intelligencia fontosabb, mint az értelmi (IQ). Én is úgy gondolom, a sikeres kapcsolatokhoz, a boldog élethez szükséges, hogy fejlesszük az érzelmi intelligenciánkat.

Mi az az érzelmi intelligencia?

A wikipédia definíciója könnyen érhető: “Az érzelmi intelligencia (EI) az intelligencia vagy a képességek azon fajtája, ami a saját és mások érzelmeinek érzékelésével, kezelésével és pozitív befolyásolásával kapcsolatos.”

A lényeg, hogy helyesen felismerd a belőled és másokból fakadó érzelmeket, tudd kezelni azokat és figyelembe vedd, amikor döntéseket hozol.

Az érzelmi intelligencia mérhető, de ami a számunkra még ennél is fontosabb, fejleszthető.

Tim Sparrow és Joe Maddocks 16 különböző, de összefüggő területet vizsgálnak az általuk összeállított személyes hatékonyságot mérő eszközzel. Te hogy állsz ezekkel a területekkel?

 1. Tisztelet
  • Tisztelet önmagunk iránt (önértékelés): nem azt foglalja magában, amit elértél, hanem azt, ki is vagy valójában. Azt fogadd el!
  • Mások tisztelete: nem ítélkezünk, csak építő jellegű kritikát használunk. Nálad melyik a domináns?
 2. Tudatosság
  • Önmagunk iránti tudatosság (önreflexió): mennyire hallod meg a “belső hangodat”? Figyelsz az intuíciódra, a tested üzeneteidre, az érzelmi agyadra?
  • Mások iránti tudatosság: megérezni mások érzéseit, együttérezni velük és figyelni arra, mit is mondanak valójában. Vigyázz! Az együttérezni nem azt jelenti, azt érezni, amit ő, adott esetben vele szenvedni. Azt jelenti, megérted az érzését és megadod számára azt, ami sz adott helyzetben jól esik neki, szükségét érzi.
 3. Önirányítás:
  • Érzelmi rugalmasság: mindannyiunkat érnek negatív tapasztalatok, amik rossz érzéseket keltenek bennünk. A kérdés az, mennyire tudunk továbblendülni ezeken a helyzeteken, képesek vagyunk-e a hozzállásunkat pozitív irányba változtatni?
  • Személyes erő: mennyire irányítod a saját életedet? Milyen mértékben érzed magad felelősnek a saját tetteidért?
  • Célorientáltság: vannak megfogalmazott céljaid? Hiszel bennük? A cselekedeteid abba az irányba visznek, amerre a céljaid vannak?
  • Rugalmasság: Te hogyan gondolkodsz, érzel az életedben bekövetkezett változásokkal kapcsolatban? Mennyire tudsz alkalmazkodni a változásokhoz a gondolkodásodban, hozzáállásodban, cselekvéseidben?
  • Személyes kapcsolódási képesség: mennyire tudsz könnyen szoros kapcsolatokat építeni, amelyekben őszintén önmagad vagy?
  • Bizalomgerjesztő viselkedés: mennyire vagy megbízható, következetes, szavahihető? Szoktál olyat mondani, amit nem gondolsz komolyan, vagy megváltoztatni a véleményedet, hogy szeressenek, megfelelj másoknak?
 4. Kapcsolataink irányítása és kezelése: míg a az előző skáláknál az a jó, minél magasabb értéket érsz el, a kapcsolati skálákon a középérték elérése a cél.
  • Bizalom: meg kell válogatnunk, kiben bízunk. A bizalom kialakulásához pedig tudnunk kell megfelelő időt hagyni.
  • Kiegyensúlyozott előrelátás: a problémákra koncentrálsz vagy a megoldási lehetőségekre? Jó kialakítani egy pozitív, de egyben realista és objektív hozzáállást a dolgokhoz.
  • Érzelmi önkifejezés és önirányítás képessége: képes vagy kontrollálni az érzéseidet? Tudod, mikor, kinek és mennyit mutathatsz meg belőlük?
  • Konfliktuskezelés: akkor a legjobb, ha ki tudod úgy fejezni, hogy mire van szükséged, mit szeretnél elérni, hogy közben meghallgatod és megérted a másik szükségleteit is. Nyitott vagy a kompromisszumokra.
  • Kölcsönös függés képessége: akkor van meg az egészséges egyensúly, ha megállod egyedül is a helyed, de hiszel abban, hogy másokkal együtt sokkal eredményesebben lehet megoldani a feladatokat.

Az érzelmi intelligencia fejlesztésében elengedhetetlen, hogy képesek legyünk a reflektív tanulásra, ami azt jelenti, hogy képesek vagyunk visszatekinteni a tapasztalatainkra úgy, hogy megértjük, mit éreztünk, gondoltunk és tettünk mi és a többiek egy adott helyzetben.

Te hogy állsz ezekkel a képességekkel? Mit fejlesztenél önmagadon legelőször?

Köszi, hogy elolvastad az eddigi leghosszabb bejegyzésem! 😉

Szeretettel: Edit

Felhasznált irodalom: Stephen Neale, Lisa Spencer-Arnell és Liz Wilson: Érzelmi intelligencia coaching; 20.-24. oldal

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/hangulatjel-harag-d%C3%BCh%C3%B6s-szorong%C3%A1s-2979107/