Tedd széppé ezt a napotJanuárban sokat beszéltünk a célokról, tervekről. Ahhoz, hogy elérjük a kitűzött céljainkat, motiváltnak kell maradnunk. Sőt, a hétköznapokhoz, gyermekneveléshez is jól jön, ha érezzük a belső erőnket a cselekvésre. Nem csak azért kelünk fel reggel ellátni a gyermeket, mert muszáj, hanem azért, mert kedvet érzünk hozzá magunkban (nem, nem lesz minden reggel ilyen, főleg fogzás ideje alatt 😉 ) És ez egy fontos gondolat, nem is szabad elvárni Önmagadtól, hogy mindig vidáman ébredj és szuper motivált legyél.

Most hozok öt olyan dolgot, ami könnyen elveszi a motiváltságunkat. Ezeket azért jó tudni és figyelni, hogy azt oldhasd meg, ami a valódi probléma. Természetesen más is állhat a motiváció hiánya mögött, ez csak az az öt leggyakoribb, amikkel a munkám során találkoztam. 

Az első és nagyon gyakori: az alváshiány, fáradtság. Sőt, nem csak az alváshiány tud ebben a formában megmutatkozni, hanem az is, hogy sokfelé kell figyelni, sok apró és nagyobb feladatot, részletet fejben tartani, koordinálni. 

A második a célok hiánya. Éljük a hétköznapokat, várjuk a második babát, vagy tudjuk, hogy visszavárnak a munkahelyünkre, miért is foglalkozzunk célkitűzéssel? Milyen célokat lehet egyáltalán magunk elé állítani? Sokfélét. 😉 Akár tanulhatunk valamit, új hobbit kereshetünk, önkéntes munkára adhatjuk a fejünk, és aminek szerintem az életünk folyamatos részének kéne lenni, az az önismeret és a kommunikáció fejlesztése. A családdal közösen eltöltött idő minősége, egészségesebb életmód… Csak a fantázia szabhat határt. Amikor megvan a jó célunk, van miért felkelni. Sőt, amikor teszünk érte, akkor ünnepelhetünk, örülhetünk a tetteinknek, érezhetjük az erőnket.

A kapcsolatok hiánya is rosszul hat a lelkünkre. Amikor megszületik a babánk, változik a baráti körünk, nem megyünk a munkahelyre a kollégákkal csevegni, sőt, még a boltba sem mi járunk, hogy legalább a boltossal váltsunk két szót. Ettől magányossá válunk. Az pedig már ebből egyenesen következik, amikor nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor nehéz erőt találni önmagunkban.

A túlvállalás erős ellenállást válthat ki belőlünk. Nem akarunk semmit csinálni, mert esélytelen, hogy a lista végére érjünk. Inkább elő se vesszük a listát, látni se kelljen. A Facebook majd jól eltereli a figyelmünket. 😉 Ettől meg jön a bűntudat… Mit tudsz tenni? Próbálj kiadni feladatokat másnak. Megnézni, minden valóban fontos-e a listádon. Ha semmitől nem tudsz szabadulni, akkor pedig darabold kisebb lépésekre, hogy könnyebb legyen nekiállni.

Ha túlzott elvárásokat támasztasz Önmagaddal, a családi életetekkel szemben, akkor szintén elindulhat Benned egy ellenállás, hiszen már tudod, úgysem tudsz megfelelni nekik. Kezdj apró lépésekben. Koncentrálj arra, amit meg tudsz tenni. Nem kell minden nap három fogásos ebéd, nagytakarítás… Ami kell, az a töltődés, legalább öt perc, amikor azt teszed, amire vágysz, ami örömet ad. 

Ha szeretnéd feltárni, hogy Neked mire van szükséged ahhoz, hogy könnyebben motiváld Magad, gyere el egy ingyenes első beszélgetésre és nézzük meg, tudnálak-e kísérni a fejlődésed útján. Kérj időpontot itt: 

Várlak szeretettel: Edit

Kép forrása: Image by 🎄Merry Christmas 🎄 from Pixabay