ForrásÉn is rendszeresen sétálok az erdőben és igyekszem rendezni a gondolataim, érzéseim. Szinte futva indultam aznap. Tele volt a fejem, a szívem, a lelkem. Minden kavargott, hiszen kiabáltam a férjemmel, pedig tudom, fiam mennyire érzékeny a hangos szavakra. Korábban is előfordult már, hogy kiabáltam, aztán megegyeztünk, ha túl feszült leszek, inkább kimegyek az udvarra és ott adom ki magamból. De ezen a reggelen nem jutottam el odáig.

Egy kis futás és néhány elmorzsolt könny után elgondolkodtam rajta, mi váltotta ezt ki belőlem. Lelassítottam a lépteimet, mélyeket lélegeztem, hogy tudjak befelé figyelni.

Már megint az a túlterheltség. Pedig már annyiszor volt dolgom vele. Igyekszem jobban leosztani a feladatokat, fontossági sorrendet állítani és az elengedést gyakorolni. De most rájöttem még valamire: észrevétlenül szolgálok. Annyira megszoktam, hogy kérés nélkül megcsinálok sok dolgot mások helyett.

Eszembe jutott egy főiskolai emlék: az egyik csoporttársam fázott és én automatikusan ráterítettem a kabátom. Meglepődött és megjegyezte, olyan vagyok, mint egy gondoskodó anya. Aztán bevillant az az emlék is, amikor az óvónő meglepődött, hogy valamit megcsinálok a fiam helyett, amit már rég tudna. Szóvá is tette, hogy ez így nem jó, nem fejlődik az önállósága, a feladattudata és több helyen olvastam, hogy a gyerekek önbizalma sem. Ettől rosszul is éreztem magam. Már akkor is foglalkoztatott, hogy változtassak ezen a működésmódomon és kicsit javultam is. Aztán jöttek nehezebb időszakok, más került a figyelmem központjába és a régi berögződés észrevétlenül visszatért a mindennapokba.

Bevallom, először nem esett jól a felismerés. Nincs kedvem ugyan azokhoz a körökhöz már megint.

Közben odaértem egy forráshoz. Hallgattam, ahogy csobog, felfrissítettem az arcom a hideg vízzel. És éreztem, belevágok. Újra előveszem a tudatosítást, az odafigyelést. Átgondolom, milyen megoldások működtek, mik nem. Talán újakat is kipróbálok.

Egy biztos, a hirtelen nagy váltás csak az én vágyam, nem olyan egyszerű átvinni. Kisebb lépésekre kell bontanom a folyamatot. És semmi esetre sem a reggeli készülődésnél kell kezdeni. 😉

 

Ha Te is sétálnál, jelentkezz be egy első, online beszélgetésre itt: https://calendly.com/fedezdfelmagad/60min