Tettél újévi fogadalmakat? Tartod még? Közeleg a január vége, ilyenkorra sokan már el is felejtették az újévi fogadalmaikat. Esetleg bűntudatot éreznek, hogy nem tartják, de mégsem tudják tartani. Mi lehet ennek az oka? Mit lehetne tenni, hogy mégis betrathatóak legyenek?

A legfontosabb, hogy eléggé motivált legyél a fogadalom megtartásához! Tudd, miért szeretnéd azt. Gondold végig és írd is le, így bármikor rá tudsz nézni, tudod magad emlékeztetni. A megfogalmazás pozitív legyen. Pl.: Holnaptól nem eszem húst.  Holnaptól zöldségeket eszek. Ez egy nagyon leegyszerűsített példa, de a lényeg látszik.

Az ok, amiért szeretnéd a célodat megvalósítani, a szíved mélyéből fakadjon! Ha csak azért tennél meg valamit, vagy pont nem tennél, mert mások úgy tartják jónak, bizony kevés a sikerhez.

Ha már siker, mit szeretnél pontosan elérni? Mit jelenti ezen a téren számodra a sikert? Ha például a több mozgás a célod, pontosítsd! Pl.: legalább napi 30 percet edzek. Ha több pénzt szeretnél keresni, a pontos összeget írd le!

Oké, a fő cél már megvan. Jöhet a lépések kidolgozása. Ne próbáld meg rögtön a végcélt elérni. Sokkal jobb esélyekkel indulsz, ha lebontod kisebb lépésekhez. Minden lépéshez rendelj egy dátumot.

Ha elérsz egy lépést, akkor pedig jutalmazd meg magad! Ez a jutalom bármi lehet. Egy tárgy, egy élmény, minőségi idő Önmagaddal vagy másokkal.

Ha nem sikerült elsőre betartanod az újévi fogadalmadat, ne add fel! Ha tényleg szeretnéd, gondold végig, hogyan tudod megvalósítani!

Szeretettel: Edit

 

Kép forrása: pixabay.com