Az első online Anya dédelgető témája a “Kapcsolatok, mint erőforrás” volt. Itt olvashatjátok a kérdéseket, gondolatokat, amik segítenek abban, hogy a kapcsolataidból erőt meríts a hétköznapok megéléséhez, szebbé tételéhez.

 

Kikkel van kapcsolatunk? Sokkal több, mint elsőre gondolnánk. Hiszen kapcsolódunk a boltoshoz, amikor kedvesen, vagy épp udvariatlanul szól hozzánk. A postáshoz, a szomszédhoz, sőt azokhoz a személyekhez is, akikkel csak online “beszélgetünk”, amikor kommentelünk egy poszt alá és valamilyen reakciót adunk, kapunk. Gondolj ezekre is, amikor a lenti kérdésekkel foglalkozol. Természetesen nem azt kérem, hogy minden kapcsolatodról tételesen írj le mindent, hiszen az rengeteg munka lenne. Amikor benne vagy egy adott helyzetben, figyeld az érzéseidet, tudatosítsd és az alapján reagálj.

Amikre figyelj:

Kávézó barátnők

  1. Hogy érzed Magad a találkozás előtt? (Várod, izgatott vagy, bárcsak túl lennél rajta….)
  2. Hogy érzed Magad a találkozó közben? (Élvezed minden pillanatát, jól esik jelen lenni, folyamatosan máshol járnak a gondolataid, alig várod, hogy vége legyen…)
  3. Hogy érzed Magad a találkozó után? (Feltöltődve, vidáman, várod, mikor találkoztok újra, fáradtan, csalódottan…)

A fenti kérdések megválaszolásával már tudod, hogyan hat Rád egy-egy kapcsolatod. Ha most úgy érzed, valakivel nagyon rossz, akkor sem kell rögtön felhívni és azt mondani neki, soha többé ne találkozzatok. A megoldás attól is függ, milyen kapcsolatról van szó. Mert ha sok szomszéd panaszkodását hallgatod meg, akkor lehet, ideje valakinek nemet mondanod. De a közeli családtagokkal, barátokkal más a helyzet.

Itt jön a következő feladatod:

👉Figyeld meg, milyen elvárásokkal indulsz egy találkozóra!

👉Mi az, amire szükséged lenne a körülötted élő emberektől?

  • valaki játszon el a gyerkőcöddel
  • segítség a házimunkában
  • megértő figyelem
  • egy jó beszélgetés
  • közös élmények (vásárlás, sétálás…)

💞És most nézd meg, melyik tevékenységre ki a legalkalmasabb az ismerőseid közül! Oszd újra a szerepeket!

Lehet, hogy Te édesanyáddal szerettél volna egy jót beszélgetni, de ő inkább vásárolni menne veled, vagy főzni imád. Akkor koncentráljatok ezekre a tevékenységekre és a beszélgetésre keress egy barátnőt, unokatestvért…

Ha nincs elég barátnőd, ne érezd magad rosszul. A következő alkalommal (október 12.) arra dolgozunk ki stratégiát, adunk egymásnak ötletet, bátorságot, hogy új barátokat szerezzünk.

 

Ha kérdésed merül fel, vagy megosztanád a gondolataidat, írj egy kommentet ide, vagy az Anya dédelgető zárt Facebook csoportba.

 

A fenti gondolatok nem vonatkoznak bántalmazó kapcsolatokra! Amennyiben úgy érzed, Neked abban lenne szükséged segítségre, jó szívvel ajánlom a NANE oldalát, telefonszámát.

 

 

Image by StockSnap from Pixabay