Az álarcok tánca témában eddig mindig az álarcokról írtam. Most következnek a táncok. Te szoktál táncolni? Milyen táncot? Miért táncolsz?

A wikipédia szerint, Európa és Magyarország legkorábban kialakult táncai a körtáncok voltak. A magyar néptánc legkorábbi időszakában szent helyeken táncoltak. Ezen táncok során gyakran maszkot viseltek a táncosok.

Vajon milyen érzés lehetett ezekben a táncokban részt venni?

Később ezeket a táncokat pogány rítusoknak nyilvánították, a maszkot viselő táncosokra pedig azt mondták, még a “démon is megszállta” őket. Így természetesen a keresztény szertartásokhoz már nem tartozhattak ezek a táncok.

A 17. századra már a nemesi társadalomban, a polgárság és a parasztság körében is elterjedtek ezek a táncok. Számomra érdekes, hogy később, a karikázók formájában maradt leginkább fent ez a szokás, de ott már csak egyneműek táncolják. Férfiak és nők közösen már nem.

Vajon miért?

De akkoriban még táncoltak temetéseken, halotti torokon is. Táncoltak a győztes csaták örömére, vagy a csata hevében kihívásként.

Később megjelentek a páros táncok is és egyre jobban kezdtek begyűrűzni más nemzetek táncai is.

Ma már annyiféle tánc közül választhatunk, hogy azt fel sem lehet sorolni.

De miért is táncolunk?

Ezen a blogon azért, mert a tánc is lehet egy út önmagunkhoz. A tánc lehet meditatív, mint például egy körtánc, levezethetünk vele feszültséget, résztvehetünk egy közösségi élményben, jobban megismerhetjük testünk képességeit, felszabadulhatunk… és ez a lista sem tud lezárulni.

Pénteken már a saját, belső koreográfiánkkal fogunk foglalkozni.

Szeretettel: Edit

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_néptánc