Az előző bejegyzésben olvashattál arról, mit jelent megismerni valódi ÖnMAG-unkat. Most megmutatok néhány utat, amin el lehet indulni. Persze a lehetőségek tárháza végtelen. És mindenkinek más a jó. A lényeg, belevágj, tarts ki és találd meg azt, ami Számodra a legmegfelelőbb.

Az első és legfontosabb lépés, hogy belső motivációból indulj el. Te Magad akard a változást! Mindig tartsd szemelőtt, miért is szeretnél megváltozni, miben szeretnél fejlődni. Aztán egyszer majd azt veszed észre, önismeret függő lettél. 🙂

Nem meglepő módon, az út ÖnMAG-adhoz, Benned van. Találd meg a kaput és lépj be rajta bátran! Nem fogsz csalódni! Ha időnként nehéz is lesz, a végén megtalálod a legmélyebb szeretetet és csodák töltik majd meg az életedet.

A sokféle utat én most több csoportba fogom osztani. Elkezdheted az önismereti munkát egyedül is. Sok könyv létezik, ami támogatni tudja ezt a folyamatot. (A blogomban is olvashatsz könyvajánlókat) Nagyon sokat adhat azonban az, ha egy külsős segítő tudja kísérni a folyamatodat. Szándékosan írtam azt, hogy kísérni és nem azt, hogy irányítani, hiszen Önmagadat Te ismered a legjobban. Nem az a lényeg, valaki megmondja, milyen vagy, mire lenne szükséged, hanem az, hogy mindent Önmagadban találj meg. A fejlődés eszközeit, lehetőségeit, a motivációdat.

Ezek a folyamatok lehetnek egyéniek vagy csoportosak, illetve lehet egy alkalmas a munka, vagy rövidtávú, vagy hosszútávú.

Egy alkalmas lehetőségek:

  • Családállítás (általában csoportos, de egyéni is létezik): lényege, hogy a kliens jobban rálát arra, milyen családi történések húzódnak meg problémája, betegsége hátterében. A legtöbb esetben lehetőség adódik arra is, hogy a kliens letegye a terheket. Sok esetben jár érzelmi katarzissal. Erőteljes hatással járó folyamat.
  • Kérhetsz karakter jellemzést asztrológustól. Ez lehet kínai vagy nyugati asztrológia. A születési dátumod alapján megnézi, milyen karakterjegyek jellemzőek Rád. Milyen erősségeid, képességeid vannak, amikre építeni tudsz. Fontos, hogy nem jóslásról beszélek. Ez egy útmutatást adhat arra vonatkozólag, merre indulj tovább, mikre érdemes figyelned.

Rövid távú (kb. 5-10 alkalom) lehetőségek:

  • Tanácsadás: egy adott problémát járhatsz körbe segítő beszélgetések keretében. Segít számbavenni a lehetőségeket és kiválasztani azok közül a számodra legjobbat. Legismertebb területe a pályaválasztási tanácsadás, de más problémákkal is lehet tanácsadásra jelentkezni.
  • Coaching: itt is egy adott probléma megoldására irányul a folyamat. Abban tér el a tanácsadástól, hogy nem ad tanácsot. Segítő kérdések megválaszolásával jutsz el a benned lévő megoldás felismeréséhez. A coaching során a jelenben dolgozunk és a jövő felé irnyulva tesszük ezt. Előjöhetnek múltbéli események is, de a hangsúly nem azokon van. A coachingról blogomban részletesebb bejegyzéseket is olvashatsz.

Hosszú távú (akár több év is lehet) lehetőségek: 

  • Pszichoterápia: a klasszikus (analitikus), beszélgetős pszichoterápián kívűl, rengeteg lehetőség létezik még. Ilyen például a meseterápia, tánc-, mozgásterápiák, művészeti terápiák, pszichodráma. Ezeknek a célja az, hogy a múltban lévő elakadásokat fel tudd dolgozni.
  • Pszichiáter: ő az, aki gyógyszereket is írhat fel a különböző pszichés betegségekre.
  • Vallás: én ide sorolom, hiszen általában hosszan része az ember életének a vallása.
  • Reiki, Pránanadi: keleti tanításokon alapuló energetikai ágazatok.

Természetesen még rengeteg egyéb módszer létezik. Amikor kiválasztod, melyiknek a segítségével szeretnél haladni Önmagad jobb megismerése felé, azt is vedd figyelembe, fontos a személy is, akivel dolgozni fogsz. Ha nincs meg a szimpátia, bizalom, nem fogsz tudni érdemben fejlődni.

Szeretettel: Edit

 

Kép forrása: pixabay.com